Besplatna dostava!
Prijavi se
10 saveta za pranje i održavanje helanki - Ženske Helanke

10 saveta za pranje i održavanje helanki

Autor: Sanja Maljković; Kategorija: Svi Modeli

01.07.2022.

Pročitaj naše savete koji otkrivaju kako da pereš i održavaš svoje omiljene helanke, tako da što duže sačuvaju svoj savršeni izgled!

Teško je pronaći par helanki koji savršeno pristaje figuri, koje su meke na koži i kreću se po konturama, a ne uz njih. Ništa nije neprivlačnije od para helanki koji je izbledeo, opušten ili skupljen od pranja, prekriven sitnim kuglicama od konca, itd.

Zato u ovom tekstu objašnjavamo na koje načine treba prati i održavati helanke kako bi ostale u savršenom stanju. Pročitaj najbitnije informacije o tome kako pravilno prati helanke, koje deterdžente koristiti, koja je idealna temperatura vode i kako da se trajno rešiti mirisa znoja!

1. Koristiti adekvatan deterdžent


Većina helanki je napravljena od kombinacije različitih materijala - neki modeli su napravljeni od veštačkih materijala, a neki od prirodnih. U svakom slučaju, običan deterdžent za veš ne može efikasno da ukloni bakterije, prljavštinu i fleke sa tih izuzetno čvrsto povezanih niti. Za dublje i temeljnije čišćenje potrebno je koristiti deterdžente koji su isključivo namenjeni za pranje sportske odeće.

2. Ne preterivati sa količinom deterdženta


Može se pretpostaviti da će količina proizvoda za čišćenje koja se nanosi odrediti koliko je odeća čista. Ne baš. Ako se koristi previše deterdženta, dolazi do rizika da višak deterdženta ostane na odeći i učini da odeća budu kruta ili primetno manje meka. Najbolji savet je da se slede uputstva za predloženu količinu deterdženta koja su odštampana na boci ili ispod čepa.

3. Koristiti hladnu vodu


Iako smo možda naučeni da samo topla voda može efikasno očistiti odeću, ovo ipak nije istina. Zapravo, mnoge tkanine nisu u stanju da izdrže visoke temperature i izložene su opasnosti od propadanja ili oštećenja kada prolaze kroz ciklus ispiranja toplom vodom. Blago topla do hladna voda je najbolja za većinu materijala koji se koriste za izradu helanki, ali uvek je potrebno pročitati etiketu pre nego što se uključi mašina za veš.

4. Izbegavati korišćenje mašine za sušenje veša


Kada je u pitanju toplota, treba izbegavati sušenje helanki u sušilici - pa, i ako želiš da ih smanjiš. Mašina za sušenje može da ošteti elastične materijale, pa čak i da izobliči vlakna, baš kao i ciklus toplote u mašini za pranje veša, čineći tako da helanke više ne pristaju kao pre. Umesto toga, okači ih da se osuše.

5. Ne koristiti omekšivač za veš


Silikon, uobičajeni sastojak omekšivača, nepovoljno utiče na spandeks, mokru likru i druge tkanine visokih performansi. Sposobnost tvojih helanke da upijaju vlagu i sposobnost tkanine da diše može biti otežana ukoliko silikon ostavi zaštitni sloj na njima.

6. Ukloni neprijatne mirise pomoću belog sirćeta


Pre nego što staviš helanke u mašinu za pranje veša, prethodno ih tretiraj tako što ćete ih potopiti do 30 minuta u lavor hladne vode i 1/4 šolje belog sirćeta (možeš koristiti manje ako natapaš samo jedan par). Kako ovo funkcioniše? Sirće privlači mirise poput onih koje izaziva znoj i otklanja fleke i tragove ostalih deterdženata.

7. Prati helanke odmah nakon nošenja


Ovo je posebno važno za sportsku odeću natopljenu znojem. Tvoje omiljene helanke i drugi dragi odevni predmeti postaće savršeno mesto za razmnožavanje buđi ako ih samo ostaviš u korpi za prljav veš. Savetujemo da se pranje znojne odeće ne odlaže duže od dva dana, a ako je moguće, najbolje je oprati odeću odmah nakon korišćenja.

8. Pre pranja, izvrnuti odeću


Ukoliko se različiti materijali peru istovremeno, to dovodi do rizika da pamučni materijali stvore kuglice na sintetičkim materijalima. Zato predlažemo da se sva sportska odeća, uključujući i helanke, izokrene tako da unutrašnja strana dođe u dodir sa materijalima u mašini za veš. Na taj način je spoljna strana zaštićena i obezbeđuje se dugotrajni originalni izgled.

9. Ručno pranje helanki


Ukoliko želiš, možeš i ručno prati svoj omiljeni par helanke na isti način kao i bilo koji drugi delikatni odevni predmet. Helanke je potrebno potopiti u posudu napunjenu hladnom vodom. Dodati 1 kašiku deterdženta za veš ili tečnosti za mašinsko pranje odeće. Ostaviti helanke potopljene oko 10-15 minuta, a potom ih lagano protrljati kako bi se isprala prljavština. Dobro isprati pod čistom tekućom hladnom vodom.

10. Koristiti mrežicu za pranje osetljivog veša


Helanke takođe možeš prati i u mrežici za osetljiv veš. Ako svoje helanke pereš zajedno sa drugom odećom, obavezno koristiti mrežicu za odeću da bi se sprečilo zaglavljivanje, rupe i cepanje materijala. Čvršće stvari sa dugmadima i patentnim zatvaračima mogu rastegnuti i oštetiti osetljive predmete.

Kontaktiraj nas za sve dodatne savete i pitanja
Ukoliko si u nedoumici koji model helanki je za tebe ili imaš neka druga pitanja za nas, kontaktiraj nas preko kontakt forme ili društvenih mreža. Takođe, ukoliko nas već nisi zapratila na društvenim mrežama, savetujemo da to uradiš (na Instagram-u i Facebook-u), i tako postaneš deo velike zajednice devojaka koje nose i vole naše modele!

Izvor:Ženske Helanke

Loading