besplatna dostava za sve porudžbine iz srbije

Helanke značenje

Sve što trebate da znate o helankama! Saznajte kada i kako se nose helanke, od čega se proizvode i šta znače. Helanke su neizostavni modni trend današnjice!

Reč helanke potiče od italijanske reči helanca koja označava visoko rastegljiv sintetički materijal napravljem od poliestera. Taj materijal se još zove, spandex, likra i elastin.

Helanke su vrsta tesnog odevnog predmeta od elastičnog materijala koji prekriva noge. Namena im je da zadrže telesnu toplotu u nogama, da zaštite od trenja tokom fizičkih aktivnosti i nose se kao dekorativni ili modni odevni predmet.

Prvobitno su se helanke sastojale od dve odvojene nogavice, a danas se pod helankama podrazumevaju uske pantalone koje se protežu od struka do članaka. Ponekad odozdo imaju elastičnu traku ili potpuno zatvaraju stopalo. Postoje i kraći modeli, tzv. 7/8 i 3/4 (kapri).

Muškarci i žene ih podjednako nose za vežbanje (gimnastika, aerobik, trčanje, vožnja bicikla), dok ih u ostalim prilikama obično nose samo žene. Mogu se nositi samostalno, delimično prekrivene suknjom, dužom majicom ili kratkim pantalonama ili potpuno pokrivene npr. dugačkom suknjom.

Savremene helanke obično su napravljene od mešavine spandeksa, najlona, pamuka i poliestera, ali mogu biti vunene, svilene ili od drugih materijala (npr. od kože ili lateksa). Dostupne su u raznovrsnim bojama i dekorativnim ukrasima.

Helanke su svakako neizostavni komad garderobe koji svaka žena mora da ima u svom ormaru. Prepoučujemo vam da pogledate helanke u našoj ponudi ovde

Izvor:Wikipedia